
بروزرسانی: 29 خرداد 1404
دبیرکانون انبوه سازان مسکن: با شعارهای فانتزی نمی شود مردم را خانه دار کرد!
به گزارش ساختمان آنلاین\xa0به نقل از\xa0تجارت نیوز، \xa0دبیرکانون سراسری انبوه سازان مسکن\xa0می گوید: بلاتکلیفی و سیاست گذاری هایی که ،ت های مختلف و به طور خاص، مجلس دنبال کرده، باعث شده که بالغ بر ۱۰۰ درصد ظرفیت بخش خصوصی کشور در حوزه مسکن از بین برود.
پس از گذشت سه سال از اجرای پروژه های نهضت ملی مسکن، حالا شنیده می شود که برخی پروژه ها و به خصوص پروژه های نهضت ملی مسکن در پایتخت با ش،ت مواجه شده است. آن طور که گفته می شود، تخصیص نیافتن به موقع تسهیلات برای ساخت پروژه های نهضت ملی مسکن باعث تاخیر در روند اجرای پروژه ها، افزایش قیمت تمام شده ساخت و زیان هنگفت متقاضیان مسکن به خصوص دهک های پایین جامعه شده است.
آن طور که در آبان ماه امسال سرپرست معاونت مسکن و ساختمان و، راه و شهرسازی اعلام کرده بود، میانگین پیشرفت پروژه های نهضت ملی حدود ۲۰ درصد بوده است.
به گفته مسعود بیات منش، از زمان آغاز نهضت ملی مسکن، در بخش مسکن حمایتی حدود ۸۰۰ هزار واحد قرار دارد که ۲۰ هزار واحد به اتمام رسیده است و بین ۳۷۰ تا ۳۸۰ مسکن با بانک ها عقد قرارداد شده است و مابقی باید توسط بانک ها تأمین مالی شود.
او با اشاره به پیشرفت های فیزیکی پروژه های نهضت ملی مسکن گفته بود: میانگین پیشرفت این پروژه ها در حدود ۲۰ درصد است که در دوره چهارساله ،ت چهاردهم و در ۲ سال اول، پیشرفت پروژه ها بیشتر خواهد شد و عقد قراردادها تکمیل و به مردم تحویل داده می شود.
در این میان، مهدی زرق،، دبیر کارگروه راهبری پروژه های اقدام و نهضت ملی مسکن انجمن انبوه سازان نیز گفته؛ پیشرفت پروژه نهضت ملی مسکن استان تهران تنها بین سه تا ۲۵ درصد بوده است. تاخیر در تخصیص تسهیلات بانکی و عدم اجرای تعهدات دستگاه های اجرایی نیز، این پروژه ها را به حاشیه رانده است.
البته بیات منش در نیمه آذر امسال اعلام کرده بود که پیگیر افزایش سرمایه بانک مسکن برای کمک به نهضت ملی مسکن هستیم. او گفته بود: با توجه به قانون جهش تولید مسکن و ماده (۴) این قانون مبنی بر تخصیص ۲۰ درصد از تسهیلات شبکه بانکی به بخش مسکن و با توجه به تخصصی بودن این بانک در حوزه مسکن، برای اجرای طرح های حمایتی ،ت در حوزه مسکن، کمک به افزایش توان اعتباری و مالی بانک مسکن امری ضروری است.
بیات منش متذکر شده بود: با علم به اهمیت افزایش توان تسهیلات دهی بانک مسکن و نیاز به افزایش سرمایه این بانک، ،ت و مجلس در قو،ن بودجه سال ۱۴۰۳ و قانون برنامه هفتم مجوز افزایش سرمایه این بانک را صادر کرده اند. بدین ترتیب که؛ در بند (ت) تبصره (۱۰) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به منظور «تأمین بخشی از منابع مالی مورد نیاز جهت اجرای طرح های حمایتی مسکن، اصلاح ساختار مالی بانک مسکن، حل و فصل ناترازی این بانک جهت افزایش تسهیلات دهی در طرح های نهضت ملی مسکن» مجوز ردیف درآمدی و هزینه ای به مبلغ یک میلیون میلیارد ریال افزایش سرمایه بانک مسکن از طرق مختلف را صادر کرده است. علاوه بر این در جزء (۳) از بند (الف) ماده (۵۴) قانون برنامه هفتم نیز، مجوز افزایش سرمایه بانک مسکن صادر شده است.
نهضت ملی مسکن به عاقبت مسکن مهر دچار شد؟
در این شرایط، اما حسن محتشم، عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان مسکن به تازگی هشدار داده است که وضعیت فعلی نهضت ملی مسکن شبیه به وضعیت طرح مسکن مهر است و قیمت گذاری دستوری و تورم موجب توقف پروژه های ملی مسکن می شود.
به گفته او، اولویت و، راه و شهرسازی، تامین مسکن دهک های یک تا سه است، بنابراین این قشر از جامعه امکانات اقتصادی ضعیفی دارند و از سوی دیگر نیز مجلس بودجه ای برای این حوزه تعیین نشده است، بر همین اساس آورده متقاضیان و وام بانکی پاسخگوی قیمت تمام شده ساخت واحدهای مس، نیست. به ،وان مثال ساخت یک واحد ۷۵ متری نهضت ملی مسکن برای مصرف کننده بالای یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان هزینه دارد که از این مقدار برآورد شده را ۵۵۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی تامین می کند و مابقی هزینه را باید متقاضی متحمل شود.
این گونه بخش مسکن هم دچار ناترازی شد
در همین رابطه فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن\xa0درباره وضعیت پروژه های نهضت ملی مسکن می گوید: جالب است که این روزها همه دوست دارند از ناترازی ها صحبت کنند، اما یک سیاست گذاری در مجلس درباره احداث مسکن حمایتی و در قالب قانون جهش تولید مسکن اتفاق افتاد که این ناترازی ها را تشدید کرد.
وی با اشاره به این که اجرای این قانون از ،ت گذشته آغاز شد، می افزاید: ایراد اساسی این است که ما در کشوری زندگی می کنیم که همواره تورم بازیگر اصلی فعالیت های اقتصادی است و ایرادی که به مسکن مهر گرفته می شد، این بود که قیمت ها به صورت ثابت تعریف شده بودند و ما معتقد بودیم که قیمت ها باید به صورت شناور باشد.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن تصریح می کند: در طرح جهش تولید مسکن، باز هم همان قیمت شبه شناور و شبه ثابتی که در مسکن مهر بود را تجویز ،د؛ بدون در نظر گرفتن شرایط حاکم بر اقتصاد کشور. همه دیدیم که چه تورم های وحشتناکی در کشور طی ۳، ۴ سال گذشته رخ داده است.
پورحاجت ،وان می کند: قیمت ها روزانه بالا می رفت و تورم هم اعداد و ارقام متفاوتی را به چشم می دید، اساسا برنامه ریزی برای تولید مسکن در کشور را دچار اختلال سنگین کرده است.
وی متذکر می شود: اساسا ،ت ها هر زم، و در هر بازاری مداخله ،د، این مداخله منتج به شرایط خوب برای مردم نشده است. به نظر می رسد که شأن ،ت مثل مجلس، سیاست گذاری است و باید در مقام یک سیاست گذار برای بخش خصوصی و با همراهی بخش خصوصی در کنار خود، سیاست گذاری من، در مدل های مختلف تولید مسکن و برای اشخاص و خانوارهای مختلف کشور داشته باشد.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن بیان می کند: سه سال وقت مردم کشور، سه سال وقت بخش خصوصی، سه سال وقت ،ت که هر یک دقیقه اش، خدا می داند چه میزان هزینه ریالی برای مردم دارد، را گذر،م و نتیجه آن هم همین آمارهایی است که مشاهده می شود.
پورحاجت ادامه می دهد: با وجود این که شعارهای خیلی شیک و زیبایی داده می شد که سالی یک میلیون، بعد شد ۲ میلیون و بعد هم اعلام ،د ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد ساخته می شود، اما در مقام اجرا دیدیم که این ها شعارهایی بوده که ردوبدل شده است.
ظرفیت تولید مسکن را نابود کردیم
وی تاکید می کند: ما هیچ راهی نداریم غیر از این که ،ت به بخش خصوصی اطمینان کند، در بازارهای اقتصادی مداخله نکند و شرایط را برای بخش خصوصی و مردم تسهیل کند که آن ها هم بتوانند راحت در فعالیت های اقتصادی حضور داشته باشند. وگرنه هر کاری کنند، باز هم در روی همین پاشنه خواهد چرخید و با وجود این که از سال ۸۸ ،ت های مختلفی آمدند و مسکن های ،تی را برنامه ریزی ،د، اما ،وجی آن، همینی است که ما با ۶ میلیون کمبود مسکن مواجه هستیم.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان گفت: ما باید آمار سال های ۸۸ را مجددا چک کنیم و ببینیم مداخله ای که ،ت در بازار مسکن انجام داد، چه آسیبی به اقتصاد درون شهری وارد کرد، چه صدمه ای به بافت های کشور زد و چه شرایط سختی را برای قشر آسیب پذیر ایجاد کرد.
پورحاجت افزود: شما به شهرهای جدید نگاه کنید که بدون ضابطه و بدون تفکر در بیابان ها ایجاد شد و از این موضوع درس عبرت بگیریم. ما مداخله مان را باید کمتر کنیم؛ چراکه پیش از این بخش خصوصی بدون مداخله ،ت و بدون این که بخواهد تخلفی را انجام دهد، سالانه ۸۰۰ هزار واحد مس، در کشور ایجاد می کرد، اما امروز با مداخلاتی که ،ت در حوزه مسکن کرده، این ظرفیت ۸۰۰ هزار واحدی را من معتقدم ،ت نابود کرده و به ۳۵۰ هزار واحد مس، رسانده است.
وی تصریح کرد: این بلاتکلیفی و سیاست گذاری هایی که ،ت های مختلف و به طور خاص، مجلس دنبال کرده، باعث شده که بالغ بر ۱۰۰ درصد ظرفیت بخش خصوصی کشور در حوزه مسکن از بین برود.
هر متر از واحدهای مسکن ملی چقدر تمام می شود؟
دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن در پاسخ به این پرسش خبرآنلاین که قیمت تمام شده واحدهای نهضت ملی مسکن چقدر است؟ گفت: یک نرخی را ،ت اعلام می کند و یک نرخی هم واقعی است که سازندگان می دانند.
پورحاجت افزود: الان پروژه های تولید مسکن در نقاط مختلف کشور و استان های مختلف، قیمت پایه اش بالغ بر ۹ میلیون تومان است. اما این قیمت پایه است. ضرایب خاص به این قیمت افزوده می شود که در نهایت قیمت را در حدود ۱۱، ۱۲ میلیون تومان به صورت واقعی نشان می دهد.
وی تصریح کرد: اما این قیمت هم قیمت یک واحد مس، دارای شرایط ایده آل نیست. بالا،ه یک سری از فرآیندها برای بخش تولید در نظر گرفته نشده که آن ها هم به صورت قراردادهای مجزا به همین اعداد و ارقام اضافه می شود.
این اعداد و ارقام در جغرافیای کشور متفاوت است و نسبت به تعداد طبقات هم این عدد متفاوت می شود. ی،ی این عدد برای ساختمان ۴، ۵ طبقه است. اگر تعداد طبقات بالاتر رود، قطعا این رقم بیشتر می شود و هزینه ها نیز بیشتر می شود.
به نظر می رسد پروژه های نهضت ملی مسکن در هر کجای کشور بخواهد کلید بخورد، فکر نمی کنم کمتر از متری ۱۳، ۱۴ میلیون تومان تمام شود.
به این مطلب امتیاز دهید
<،on type="،on" id="copy-post-url" cl،="،on">لینک کوتاه،on>
منبع: https://sakhtemanonline.com/news/%D8%A7%D9%86%D8%A8%D9%88%D9%87-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D9%86-%D9%85%D8%B3%DA%A9%D9%86-4/