سقوط تهران از ساختمان|پایگاه خبری اخبار ساخته ها
انتشار: بهمن 10، 1403
بروزرسانی: 31 خرداد 1404

سقوط تهران از ساختمان|پایگاه خبری اخبار ساخته ها


به گزارش\xa0 اخبارساخته ها؛ رکود ساخت وساز در کشور با استناد به خانه سازی های بهار 1403، برای سال یازدهم تمدید شد. گزارش «دنیای اقتصاد» از جزئیات اولین تصویر رسمی از مسکن سازی در سال جاری که برای فصل اول سال است، نشان می دهد: در کل کشور ساخت 130 هزار واحد مس، طی بهار امسال آغاز شد و این رقم برای تهران 12 هزار و 300 واحد بوده است. هر چند تیراژ ساخت مسکن هم در تهران و هم در کشور نسبت به بهار سال گذشته حدود 30 درصد افزایش پیدا کرده، اما این تیراژ در مقایسه با «کف مورد نیاز عرضه برای تعادل بازار» همچنان پایین است. در عین حال، «وزن تهران در بازار ساختم، کشور» سقوط کرده و به پایین ترین میزان از سال 90 و حتی از نیمه دهه 80 به بعد، رسیده است.

سنجش بازاری تیراژ ساخت مسکن

بررسی ها از آمار رسمی مربوط به ساخت وساز در کشور نشان می دهد، طی ماه های بهار امسال به طور متوسط 43 هزار واحد مس، احداث شده است. نیازسنجی هایی که اوایل دهه 90 برای «کف عرضه مورد نیاز سالانه جهت تعادل بازار مسکن طی بازه 10 ساله» انجام شد، حداقل تیراژ مورد نیاز ماهانه را 46 هزار واحد مس، جدید اعلام کرده است. به این ترتیب، ساخت وساز از این منظر، در رکود قرار دارد، چرا که در صورت «فراهم بودن شرایط سرمایه گذاری ساختم، در کشور»، سازنده ها مثل سال های دهه 80 و ابتدای دهه 90، ماهانه به طور متوسط نزدیک به 60 هزار واحد مس، احداث می ،د.

متوسط سالانه ساخت وساز در کشور از سال 93 تاکنون، رقمی معادل 390 هزار واحد مس، بوده که در مقایسه با «تراز عرضه مورد نیاز برای تعادل بازار مسکن»، همواره کمتر بوده است. «دنیای اقتصاد» مرداد امسال در گزارشی با ،وان «خواب ساختمان 10 ساله شد»، با بررسی آمار مربوط به ساخت وسازهای یک سال 1402، از رکود 10 ساله با همان تراز خبر داد. امروز با استناد به تیراژ بهار 1403 مشخص می شود، رکود ساخت مسکن وارد سال یازدهم شده است.

این رکود که به م،ای «،ری عرضه جدید در برابر نیاز بازار» است، عاملی برای بالاماندن قیمت مسکن است. البته میزان کمبود ساخت مسکن بر اساس «مقایسه تیراژ ساخت با کف مورد نیاز» به مراتب کمتر از رقم مورد ادعای برخی افراد است. طی این دوره 10 ساله به طور متوسط سالانه حدود 200 هزار واحد کمتر از «سطح مورد نیاز برای تعادل بازار» در کشور احداث شده است. بررسی های «دنیای اقتصاد» از علت رشد حدود 30 درصدی تیراژ ساخت مسکن در بهار امسال نسبت به بهار پارسال در کشور نشان می دهد، این رشد نه به م،ای «بهبود اوضاع فعالان ساختم،» که ناشی از «مسکن سازی ،تی» است. آمار تیراژ ساخت مسکن ،تی که البته همان هم به مراتب کمتر از وعده ،ت است، در آمار ساختم، بهار امسال و سال های گذشته درج شده است.

ساخت و ساز

رکود ساختم، تهران؛ شدیدتر از کشور

\xa0رکود ساخت وساز در تهران طی سال های گذشته، شدیدتر از کشور بوده است. از سال 93 تا بهار امسال، سالانه به طور متوسط 7 درصد تیراژ ساختمان سازی در تهران افت کرده است. در کشور اما این رقم حدود منفی یک درصد بوده است. در عین حال، فاصله ،ری مسکن سازی تا «کف مورد نیاز برای تعادل بازار»، در تهران و کشور طی این سال ها تقریبا برابر و حدود 30 درصد سالانه بوده است. کف عرضه ماهانه مورد نیاز در تهران برای تعادل بازار مسکن، حدود 6 هزار و 200 واحد مس، است. اما در بهار امسال به طور متوسط 4 هزار و 100 واحد در ماه احداث شد.

بازار ساختم، تهران کوچک شد

بهار امسال «سهم تهران» از بازار کشوری ساخت وساز به «پایین ترین» میزان از سال 90 رسید؛ بازار ساختم، تهران کوچک شده است.

وزن تهران از ساخت وسازهای کشوری به لحاظ «تیراژ مسکن سازی»، در سال 90 رقمی معادل 33 درصد بود که با توجه به «وزن تهران در بازار معاملات مسکن در کشور که همان یک سوم است»، آن سهم ساختم، ابتدای دهه 90، سطح من، و قابل قبولی به نظر می رسید. اما بعداز جهش قیمت مسکن در سال 92، این سهم کم شد و به زیر 30 درصد آمد و در سال های 97 به بعد، با رکود ناشی از جهش های مکرر قیمت، سهم کمتر و کمتر شد تا اینکه از 11 درصد سال 1402 به زیر 10 درصد سقوط کرد.

رژیم ساختم، تهران در شرایطی است که «تقاضای مسکن در پایتخت» نسبت به قبل، تغییر کاهشی پیدا نکرده و موجی از تقاضا به دلیل سلب قدرت ،ید، در بیرون بازار ،ید قرار دارند. تنزل ساختم، تهران در جایگاه کشوری ا،اما به م،ای مهاجرت سازنده ها به دیگر شهرهای کشور نیست. هر چند در سال های گذشته بخشی از سازنده ها از تهران مهاجرت ،د اما این اتفاق تا حدی نبوده که «سهم ساخت وسازهای پایتخت» به یک سوم قبل کاهش یابد. این سقوط به دلیل «سلب قدرت ساخت وساز» در تهران است.

ساختو ساز

تفاوت فاحش عایدی ساخت وساز بین تهران و کشور

موانع اقتصادی ساخت وساز در تهران بزرگ تر از کشور است. بررسی ها در این باره نشان می دهد: متوسط عایدی سرمایه گذاری ساختم، طی 6 سال گذشته در تهران 27 درصد اما در کشور 43 درصد بوده است. تفاوت مثبت عایدی ساختم، کشور به خاطر «سطح کمتر جهش قیمت زمین» در شهرهای دیگر در مقایسه با تهران است.

از سال 97 تاکنون، قیمت زمین در تهران سالانه 67 درصد جهش کرد اما در کشور 60 درصد. این در حالی است که میزان رشد هزینه ساخت (تورم مصالح ساختم،) در تهران و کشور تقریبا مشابه هم بوده است. از طرفی، سهم قیمت زمین در قیمت تمام شده ساخت مسکن در تهران به مراتب بیشتر از سایر شهرهای کشور است. بنابراین جهش بیشتر قیمت زمین در تهران باعث افت عایدی سرمایه گذاری ساختم، نسبت به سایر شهرها شده است. به همین دلیل است که تبعات رکود تورمی مسکن برای ساختمان سازهای تهر، گران تر تمام شده است. فعالان ساختم، برای احیای فعالیت شان نیازمند «سه تحول» هستند. تحول اول، «حل مساله جهش قیمت مسکن و قدرت ،ید تقاضای مصرفی» است. در صورتی که این مهم رخ ندهد، احتمال تداوم رکود ساختم، به مراتب بیشتر از تغییر این فاز است. تحول دوم، «حل مساله تورم ساخت و زمین» است.

تحول سوم نیز «حل ریسک های غیراقتصادی بالابرنده بازدهی فعالیت های غیرمولد» است.

ساختو ساز

طی سال های گذشته «ملک بازی» در تهران و کشور بیش از دو برابر، سود بیشتر نسبت به «ملک سازی» داشته است. ریسک ها از آنجا که هزینه تولید و فعالیت مولد را بالا می برد اما به دلیل «بالا بردن انتظارات تورمی»، روی بازدهی سرمایه گذاری های غیرمولد اثر مثبت می گذارد. در نتیجه، حتی سازنده ها نیز مجبور به ،ید ملک برای در امان ماندن از تورم عمومی می شوند و به همین خاطر بودجه مورد نیاز برای ساخت وساز را از دست می دهند.

انتهای پیام/

منبع خبر: دنیای اقتصاد


منبع: https://sakhteha.news/news/%D8%B3%D9%82%D9%88%D8%B7-%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%86