هفت گناه کبیره حافظه|پایگاه خبری اخبار ساخته ها
انتشار: آذر 26، 1403
بروزرسانی: 26 خرداد 1404

هفت گناه کبیره حافظه|پایگاه خبری اخبار ساخته ها


به گزارش اخبارساخته ها؛ حتماً برای شما هم پیش آمده که خاطره ای در ذهنتان شکل بگیرد و پس از مدتی متوجه شوید که آن خاطره با واقعیت همخو، ندارد. جالب است بد،د که این اتفاق بیشتر از چیزی که فکر می کنید رخ می دهد. اجازه دهید \xa0با یک داستان شروع کنیم.

سال ۲۰۱۰، مردیث ماران، نویسنده و فمینیست معروف، در طی جلسات روان درم، با یک خاطره سرکوب شده مواجه شد؛ خاطره ای از دوران کودکی اش که نشان از تجاوز پدرش داشت. اما ماجرا به این سادگی ها نبود. خانم ماران در طول جلسات روان درم، متوجه شد که احتمالا در دوران کودکی پدرش به او تجاوز کرده است. او این موضوع را آشکار کرده و مشکلاتی در ارتباط با فامیل و آشنایان پیدا می کند و حتی عده ای را به زندان می فرستد.

ولی بررسی ها مشخص می کنند که موضوع واقعیت نداشته است و این خاطره از حافظه واقعی او نشات نگرفته است. در واقع این حافظه در جلسات روان درم، او به صورت غیر واقعی شکل گرفته بود. این اتفاق که در دهه ۱۹۹۰ هم به صورت شایع دیده میشد \xa0باعث تاسیس انجمی \xa0برای بررسی حافظه و تاثیر پذیر آن در زندگی افراد گردید.

بیایید موضوع را بیشتر بررسی کنید. کارکرد حافظه، در زندگی بسیار فراگیر و گسترده می باشد و گاهی آنقدر بدیهی است\xa0 که ما از ارزش آن غافل می شویم. معمولاً حافظه ما\xa0 در هر کاری که در طول روز انجام می دهیم، اثر گذار است. \xa0هر تجربه ای که داریم، به نوعی به حافظه ما متصل است. ولی حافظه، نقص هایی دارد که می تواند باعث تغییر یا تحریف خاطرات ما شود. به همین دلیل، برای نقد هر موضوعی، نیاز نیست همه جزئیات آن را بد،م، بلکه همان نقص های اولیه برای نقد کافی است.
تفاوتی شگفت انگیز حافظه انسان با حافظه های دیجیتال!

قبل از اینکه موضوع \xa0“هفت گناه حافظه“، را بررسی کنیم اجازه دهید نگاهی به عملکرد خود حافظه بندازیم. اگر با این موضوع آشنا نباشید، شاید براتون جالب باشد که بد،د حافظه انسان بسیار با حافظه کامپیوتر یا موبایل و فلش تفاوت دارد. ما مید،م که \xa0هر چیزی که در حافظه دیجیتال ثبت گردد دقیقاً همانگونه و بدون تغییری در طول زمان قابل استفاده\xa0 می باشد. مانند \xa0وقتی که از یه صحنه تصادف فیلم گرفته می شود \xa0و ذخیره می گردد. این فیلم حتی بعد از چندین سال، هیچ تغییری نمی کند و با همان جزئیات قابل در دسترس خواهد بود.

اما مغز انسان اینگونه نیست، مغز ما نه تنها ثبت دقیقی از جزئیات نمی کند بلکه هر بار که یک خاطره را به یاد می آورد در واقع به نوعی آن خاطره رو از نو می سازد.

به این م،ی که \xa0که ما فقط یک سری اطلاعات کلیدی از هر حادثه را در ذهنمان ذخیره می کنیم و وقتی می خواهیم آن را یاد آوری کنیم، با ،یب همان جزئیات کلیدی، بقیه داستان را با ذهنیت جدید بازسازی می کنیم. این بازسازی بستگی به حالات روحی و احساسی ما در موقعیت دارد. به طور مثال اگه حال روحی ما خوب باشد جاهای خالی خاطره را با اطلاعات مثبت پر می کنیم و اگه حال روحی من،ی نداشته باشیم بیشتر اطلاعات منفی جایگزین خواهند شد. بنابراین این فرآیند باعث می شود گاها برخی ،مت های خاطره، نادرست ،وان شوند و یا تحریف گردند.

به ،وان مثال فرض کنید شما ۵ سال پیش شاهد یک رویداد سخت تصادف بودید. بعد از گذشت این مدت، اگر بخواهید آن حادثه را به یاد بیاورید ممکن است، جزئیات را فراموش کرده باشید یا حتی \xa0برخی از آنها را اشتباه به خاطر بیاورید. این اتفاق به این خاطر است که ذهن شما \xa0جاهای خالی حافظه را خودش بر اساس موقعیت اکنون تکمیل می کند.

بنابراین اینکه ما میتو،م خاطرات بسیاری را به یاد آوریم بسیار جالب است اما حافظه ما گاهی ما را مایوس میکند وقتی سعی داریم اطلاعات را از م،ن حافظه بازیابی کنیم ممکن است عملیات با ش،ت مواجه شود. این موارد را دنیل شاکتر، نویسنده کتاب “هفت گناه حافظه”\xa0The Seven Sins of Memory: How the Mind Forgets and Remembers

به ،وان خطاهایی معرفی می کند که حافظه ی ما را تحت تأثیر قرار می دهند. هر کدام از این گناهان جنبه ای از عملکرد حافظه را که ممکن است تحت تأثیر قرار بگیرد، نشان می دهند.

بیایید نگاهی به این هفت گناه بیندازیم:

زوال (Transience): با گذشت زمان، خاطرات کم رنگ تر و کمرنگ تر می شوند. این یکی از دلایل اصلی فراموشی است. مثلا آیا نام تمام همک،ی های دوران دبستان تان را به خاطر دارید؟ احتمالاً \xa0خیر

حواسپرتی و عدم تمرکز (Absent-mindedness): \xa0آیا تا به حال شده در حالی که مشغول گوش دادن به یک پاد،ت هستید ناگهان متوجه شوید که چیزی از گفته های گوینده را به یاد نمی آورید؟ این موضوع نشان دهنده عدم تمرکز کافی است. تجربه نشان داده است که بسیاری از دل مشغولی های ما و تفکرات ما، واقعا ارزش فکر ، ندارند و فقط مسیر اصلی تفکر ما را محرف می کنند. و باعث حواس پرتی می گردند.

︎انسداد (Blocking): در این حالت، ذهن ما برای به یاد آوردن یک خاطره به مشکل برمی خورد. شما مطمئن هستید که چیزی را می د،د، اما نمی تو،د در ذهن خود به اطلاعات آن دست پیدا کنید. به ،وان مثال،\xa0گاهی اسم یک شخص را فراموش می کنید، ولی چهره اش را به خوبی به یاد می آوردید. گویی که سدی از آجر در مقابل حافظه ی شما قرار گرفته است که نمی گذارد نام او را به خاطر آورید. می گویید: “نوک زبانم هست” که اصطلاحا به آن ( پدیده ی نوک زب،) \xa0گفته می شود.

︎انتساب اشتباه (Misattribution): گاهی اوقات، ما اطلاعات یا خاطرات را به منبع نادرستی نسبت می دهیم. مثلا ممکن است داست، که دوست تان تعریف کرده بود را به ،وان تجربه ی شخصی خود به خاطر می آورید.

پیشنهادپذیری یا تلقین پذیری (Suggestibility): که یکی \xa0از مهم ترین و بحث برانگیزترین گناهان حافظه است. ذهن ما می تواند تحت تأثیر سوالات یا اطلاعات غلط قرار بگیرد و به همین دلیل، خاطراتی نادرست ایجاد کند. مثلاً اگر ،ی از شما بپرسد: “جلسه ای که شرکت کردید چگونه بود\xa0؟” حتی اگر در جلسه حضور نداشته اید، \xa0ممکن است شروع به ساختن یک خاطره نادرست در ذهن خود کنید.

تعصب (Bias): احساسات و باورهای فعلی ما می توانند خاطرات گذشته مان را تغییر دهند. مثلا اگر اکنون از ،ی ناراضی باشید، ممکن است فقط خاطرات نامطلوب\xa0از او به یاد آورید، حتی اگر در واقعیت چنین نبوده است. به عبارتی \xa0باورها و اعتقادات ما نسبت به خود، اطرافیان و جهان پیرامون، می تواند در به خاطر سپاری اطلاعات نقش داشته باشد. ما خلاء های موجود در حافظه مان را با اعتقادات خود و تفکرات قالبی خود پر می کنیم و هر جا که جزیی گمشده باشد، ما خود آن ،مت را پر خواهیم کرد.

پافشاری (Persistence): برخی خاطرات، به خصوص خاطرات ناگوار و دردناک، به طور مداوم در ذهن ما می مانند و رهایمان نمی کنند، حتی وقتی که تمایل نداریم به آنها فکر کنیم ولی به طور وسواس گونه ذهن ما به آن ،بیده است. جالب است بد،د که این خطاها نه به دلیل بیماری بلکه به دلیل عملکرد طبیعی مغز ما ایجاد می شوند و همه ما ممکن است درگیر آن ها باشیم\xa0اگر فکر کنید که حافظه شما از این خطاها مصون است، ممکن است به این مسئله توجه نداشته باشید.

راهکار محافظت:

۱. شکاک باشید: اولین قدم برای محافظت از حافظه و ذهن خود در برابر تأثیرات غلط، شکاک بودن و پرسش گری است. هرگاه با یک ادعا یا خاطره ای روبرو می شوید که به نظر غیرواقعی می آید، آن را به چالش بکشید.

۲. به دنبال شواهد علمی باشید: همیشه به دنبال شواهد معتبر و پژوهش های علمی بگردید که ادعاها را تأیید یا رد کنند. اگر چیزی علمی نباشد، احتمال اینکه نادرست باشد زیاد است.

۳. خاطرات خود را بازبینی کنید: گاهی اوقات بازبینی خاطرات و تجربیات گذشته می تواند به شما کمک کند تا بفهمید که چگونه تحت تأثیر اطلاعات نادرست قرار گرفته اید. این کار به تقویت حافظه و جلوگیری از پیشنهادپذیری کمک می کند.

۴. از تعصبات خود آگاه باشید: شناختن تعصبات شخصی و اینکه چگونه می توانند بر حافظه و تجربیات شما تأثیر بگذارند، یک گام مهم در محافظت از ذهن شما است.

انتهای پیام/

منبع خبر:\xa0دکتر نوشین میرجه،ان


منبع: https://sakhteha.news/news/%D9%87%D9%81%D8%AA-%DA%AF%D9%86%D8%A7%D9%87-%DA%A9%D8%A8%DB%8C%D8%B1%D9%87-%D8%AD%D8%A7%D9%81%D8%B8%D9%87