
بروزرسانی: 29 خرداد 1404
پیش بینی یک کارشناس از بازار مسکن؛ موج شدید افزایش قیمت در راه است؟
به گزارش ساختمان آنلاین\xa0به نقل از\xa0خبرآنلاین، بازار مسکن همواره بخش مهمی از اقتصاد کشورها به شمار می رود، به طوری که عده زیادی از سرمایه گذاران در این حوزه دادوستد می کنند، اما طی ۵ سال گذشته بازار معاملات\xa0مسکن\xa0با فراز و نشیب های متعددی روبرو بوده است، این در حالیست که مسکن از اسفند ماه سال گذشته با افزایش قیمت رو به رو شده و تداوم این روند تا به امروز موجب دلسرد شدن بسیاری از مستأجران شد.
شرایط فعلی بازار مسکن\xa0از اوا، سال گذشته تا به امروز در رکود تورمی قرار دارد، با وجود تداوم شرایط رکودی در معاملات و کاهش سرعت رشد قیمت مسکن در سال جاری، سهم مسکن از سبد هزینه خانوار همچنان در حال افزایش است.
،ت باید برنامه های مسکنی خود را تدوین کند
در راستای بررسی وضعیت بازار\xa0مسکن، سید منصور غیبی کارشناس بازار مسکن در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه نظام بانکی کشور در حال حاضر با\xa0ناترازی\xa0بسیار بالایی مواجه است، بر همین اساس نسبت به اعطای تسهیلات برای ساخت مسکن امتناع می کنند، گفت: برخی از شاخص ها و متغیرهای کلان کشور در بازار\xa0مسکن\xa0تأثیر می گذارند، به ،وان مثال در سال جاری عده زیادی افراد منتظر انتخابات ریاست جمهوری ،ت چهاردهم بودند، زیرا فعالان بازار مسکن با استناد به این متغیرها در این بازار رفتار می کنند.
وی ادامه داد: زم،که انباشت انتظار در بازار مسکن به تعادل برسد، چهره واقعی خود را نشان خواهد داد، زیرا میزان تقاضای هیج، مسکن افزایش می یابد، به عبارت دیگر بازار مسکن دچار شوک اقتصادی می شود و براساس میزان تقاضایی که در بازار شکل می گیرد، قیمت ملک مجدداً در بازار به صورت کاذب دچار نوسان و افزایش خواهد شد.
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه اگر هدف گذاری جدی برای کنترل بازار مسکن لحاظ شود، قطعا از بازارهای موازی دیگر تأثیر نمی پذیرد، افزود: اگر در بازار مسکن به درستی سیاست گذاری شود، بی شک افزایش قیمت سکه، دلار و طلا تأثیری در این بازار به جا نخواهد گذاشت. عدم اجرای برنامه دقیق و سیاست های قابل اجرا در بازار مسکن موجب تشدید بحران و التهاب ها در این بازار خواهد شد و از سوی دیگر با انباشت انتظار برای ،ید ملک موجب تداوم رشد قیمت مسکن می شود.
اقتصاد مسکن ۱۳ درصد از اقتصاد ملی را تشکیل می دهد
وی تاکید کرد: ،ت باید هرچه سریع تر برنامه های مسکنی خود را تدوین کند، تا بتواند قدرت کنترل ، بازار مسکن را در دست بگیرد. همان طور که واضح است بازار مسکن تأثیر بسیار بالای ریالی دارد و حدود ۱۱ تا ۱۳ درصد از اقتصاد ملی کشور را صنعت ساختمان و بازار ملک و املاک تشکیل می دهد.
غیبی با اشاره به اینکه اگر بازار مسکن به حال خودش رها شود، سونامی و موج شدیدی از آسیب ها را بر اقتصاد کلان کشور خواهد داشت، افزود: بازار مسکن هم اکنون در رکود قرار دارد و رفتار بازیگران به گونه ای نیست که این بازار از حالت رکود خارج شود و سمت رونق معامله مسکن حرکت کند. روند بازار مسکن از ،ت سیزدهم تا به امروز تغییری نکرده و هیچ کدام از سامانه هایی که ،ت برای کنترل این بازار راه اندازی کرده، درمان درد بازار مسکن نیست.
بانک ها رغبتی به پرداخت وام مسکن ندارند
وی تصریح کرد: ،ت باید ملک هایی که در اختیار نهادهای ،تی به ویژه بانک ها است را به بازار مسکن تزریق کند، تا میزان زمین – مسکن و عرضه و تقاضا تعادل داشته باشد. البته بانک ها در حوزه مسکن وام نمی دهند، زیرا با توجه به کاهش نرخ سود وام مسکن از ۲۳ درصد به ۱۸ درصد رغبت بانک ها را برای سرمایه گذاری در حوزه ملک و آپارتمان را کاهش داده است.
بانک ها در بازار مسکن بنگاه داری می کنند
این کارشناس مسکن با بیان اینکه بانک ها بنگاه داری می کنند، ادامه داد: طی یک دهه اخیر بانک ها به سپرده مشتریان خود تا متوسط ۳۰ درصد سود بانکی دادند و با سپرده ها حجم زیادی ملک و املاک ،یداری ،د، این روند نقطه عطفی برای گر، مسکن بود، به عبارت دیگر سیاست گران شدن ملک در پی ،ید مسکن توسط بانک ها در کشور شکل گرفت.
۳۷ میلیون مترمربع زمین دارایی بانک ها است
وی تاکید کرد: طبق آمار رسمی سایت کودال منتهی به سال ۱۳۹۹، در داخل ایران حدود ۳۷ میلیون متر مربع دارایی زمین و ملک آپارتمان های بانک ها است، در انتهای سال ۱۳۹۳ بر اساس ماده ۶۷ قانون رفع موانع ارتقای نظام مالی، بانک ها مقرر شدند تا در سه سال و طی هر سال ۳۳ درصد دارایی های خود را از جمله ملک، زمین و مازاد را واگذار کنند، که در زمینه هیچ اتفاقی رخ نداد.
این کارشناس بازار مسکن ادامه داد: علاوه بر\xa0ناترازی\xa0که هم اکنون در بازار مسکن به چشم می خورد، یک\xa0ناترازی\xa0دیگر در عملکرد بانک ها به ویژه بانک مرکزی وجود دارد که اخیراً رئیس بانک مرکزی هم در راستای تسهیلات مسکن اعلام کرد که اگر تسهیلات بخش مسکن را پرداخت کنیم، تورم زا خواهد بود.
با شعار بازار مسکن کنترل نمی شود
غیبی یادآور شد: در حال حاضر بیشتر پاساژهای نوساز توسط بانک ها انجام می شود، در نتیجه بنگاه داری بانک ها موجب آسیب رسیدن به بازار مسکن خواهد شد.\xa0،ت نباید در حوزه مسکن شعاری برخورد کند و باید آنچه که با واقعیت تطابق را مورد بررسی قرار دهد، عوامل ناترازی در حوزه بازار مسکن را شناسایی کند تا این بازار به سمت رونق جهش یابد.
منبع: https://sakhtemanonline.com/news/%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%D9%85%D8%B3%DA%A9%D9%86-565/