
بروزرسانی: 26 خرداد 1404
۴۵ درصد برنامه نوسازی مسکن روستایی محقق نشد + جدول
به گزارش ساختمان آنلاین\xa0به نقل از\xa0تسنیم، دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی تحت ،وان «تحلیل و ارزیابی طرح نوسازی و بهسازی مسکن روستایی» اعلام کرد:
«طرح نوسازی و بهسازی مسکن روستایی» از سال 1384 به طور سالانه نوسازی و بهسازی 200 هزار واحد مس، را در کشور پیگیری کرده است. در سال های 1384 تا 1390 که دوران طلایی این طرح بوده، تعداد 1,167,504 واحد مس، در روستاها و شهرهای زیر 25 هزار نفر به پایان کار رسیدند. اما از اوایل دهه 1390 و با هماهنگ نشدن نرخ تورم با مبلغ تسهیلات، عملکرد طرح مذکور با کاهش چشمگیری مواجه شد.
با گذشت 19 سال از اجرای «طرح نوسازی و بهسازی مسکن روستایی»، هنوز حدود 41 درصد از واحدهای مس، روستایی (معادل 2.5 میلیون واحد مس،) و 8.5 میلیون نفر ،ن در آن ها، فرسوده است و نیاز به اقدام سریع قبل از بروز هرگونه مخاطره دارند.
این گزارش همچنین نشان می دهد نوسازی مسکن روستایی با چالش هایی روبه رو است؛ از جمله «محقق نشدن هدف اصلی طرح ی،ی ساخت و نوسازی 200 هزار واحد مس، در هر سال». در خوش بینانه ترین حالت، متوسط عملکرد سالانه این طرح حدود 55 درصد بوده، به طوری که ساخت و مقاوم سازی سالانه حدود 111 هزار واحد مس، محقق شده است.
از دیگر چالش های مطرح شده، «همراهی ضعیف بانک ها در تأمین منابع و اعتبارات» است. در توضیح این موضوع آمده است که برخلاف مصوبه هیئت ،ت، برخی از بانک ها انجام ضمانت به صورت زنجیره ای را کافی ندانسته و خواهان ضمانت دو نفر کارمند می شوند.
مرکز پژوهش ها به «متن، نبودن تسهیلات با هزینه های ساخت یک واحد مس، ایمن» اشاره کرده و بیان می کند که هم اکنون تسهیلات مربوطه کمتر از 50 درصد هزینه های ساخت یک واحد مس، را پوشش می دهد. همچنین یکی دیگر از چالش ها، «بی توجهی به ماهیت تولیدی مسکن روستایی» است، به این صورت که در این طرح با رویکردی مشابه مسکن شهری، بیشتر جنبه اقامتی و نه جنبه معیشتی واحدهای مس، مورد توجه قرار گرفته است.
در ادامه، اشاره می شود چالش «انحراف بخشی از تسهیلات به سمت ساخت خانه های دوم برای قشر مرفه شهری» به دلیل عدم تعریف سازوکار نظارتی دقیق در جهت احراز روستایی بودن و معاف شدن خانه های دوم و خالی از شمول مالیات در مناطق روستایی، بخشی از تسهیلات به سمت ساخت خانه های دوم هدایت شده است.
همچنین از «ضعف در توجه به تفاوت های منطقه ای و معماری بومی در ارائه تسهیلات» گفته شده است و توضیح می دهد در این طرح ضابطه خاصی برای رعایت معماری مبتنی بر بوم و اقلیم تدوین نشده است.
در ادامه در خصوص «جایگاه ضعیف مشارکت مردمی» آمده که در این طرح از تجربه زیسته مردم محلی برای ساخت و طراحی مسکن روستایی به طور من، استفاده نشده است.
در گزارش مرکز پژوهش های مجلس پیشنهاداتی در پاسخ به چالش های طرح نوسازی و بهسازی مسکن روستایی ارائه شده و توضیح داده می شود که اولین پیشنهاد، «تخصیص هدفمند تسهیلات بانکی» است. در این خصوص باید ابتدا متقاضیان شرایط عمومی دریافت تسهیلات را داشته باشند و سپس اولویت بندی متقاضیان براساس شرایط اختصاصی تر انجام شود. شرایط عمومی به گونه ای تبیین شده است که تسهیلات باید به اشخاصی که: 1. در روستا س،ت دارند یا قصد س،ت در آن ها را دارند، 2. تاکنون از تسهیلات بانکی برای ،ید، ساخت، بهسازی یا نوسازی مسکن استفاده نکرده اند، و 3. واحد مس، دوم در روستا یا سایر شهرها به نام خود یا افراد تحت تکفل ندارند، تخصیص یابد. شرایط اختصاصی نیز بسته به محل س،ت متقاضیان و شامل شاخص هایی مانند مستأجر بودن، نداشتن زمین، متأهل و سرپرست خانوار بودن، تحت پوشش بودن نهادهای حمایتی، س،ت در واحدهای فرسوده و در معرض مخاطرات محیطی مانند سیل و ز،له، س،ت در روستاهای با رشد منفی جمعیت و سابقه س،ت در روستا، خواهد بود.
برای متقاضیان مهاجرت به مناطق روستایی شرایط خاصی در نظر گرفته شده است، به این صورت که سند واحد مس، این گروه از متقاضیان که از طریق تسهیلات ساخته می شود، به مدت 5 سال در رهن بنیاد مسکن انقلاب اسلامی قرار خواهد گرفت. همچنین این گروه باید در پنج دهک اول جامعه قرار داشته باشند و در صورت س،ت کمتر از مدت تعیین شده، باید واحد مس، خود را به سایر متقاضیان با تخفیف مشخص بفروشند.
در ادامه، پیشنهاد می شود که پرداخت و نرخ سود تسهیلات مسکن روستایی براساس دهک بندی اقتصادی خانوارها تنظیم شود.
مرکز پژوهش های مجلس همچنین پیشنهاد می کند که سقف تسهیلات به گونه ای افزایش یابد که حدود 70 درصد از هزینه های ساخت و در موارد ضروری، هزینه ،ید زمین را پوشش دهد.
همچنین پیشنهاد «کمک به تأمین مسکن اجاره ای» مطرح می شود. به منظور تأمین مسکن قابل استطاعت برای روستاییان، پیشنهاد می شود سیاست هایی مشابه با شهرها مانند تسهیلات ودیعه مسکن (به صورت قرض الحسنه) و سیاست کنترل اجاره، به ویژه در روستاهای نزدیک به کلان شهرها و شهرهای بزرگ، در نظر گرفته شود.
بر ،وم استفاده از مشارکت نهادهای غیرانتفاعی و بهره گیری از توان گروه های اجتماعی و نهادهای غیرانتفاعی در تحقق اه، طرح تأکید شده است.
در توضیح پیشنهاد «بهره گیری از زمین های ،تی و نهادهای عمومی غیر،تی برای اقشار مستضعف و فاقد زمین»، بیان می شود که باید زمین های دارای کاربری مس، و فاقد قابلیت کشاورزی توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منظور اجاره 99 ساله به واجدان شرایط با اولویت اقشار مستضعف روستایی واگذار شود.
همچنین به “تعیین مالیات بر خانه های دوم و خالی در مناطق روستایی” اشاره شده است. با وجود اینکه برای نخستین بار در قانون بودجه سال های 1402 و 1403 به اخذ مالیات از باغ ویلاها اشاره شده است، اما باید توجه داشت که این قانون باید اصلاح شود تا خانه های دوم و خالی در مناطق روستایی و شهرهای زیر 100 هزار نفر نیز مشمول مالیات شود.
در نهایت، پیشنهاداتی از جمله ا،ام به رعایت ال،ای معماری بومی در تخصیص وام ساخت مسکن روستایی، بهره گیری از نیروی کار بومی در فرایند ساخت، و تخصیص بخشی از اعتبارات به پژوهش و نوآوری در فناوری های ساختم، مقرون به صرفه، باکیفیت، بوم آورد و سازگار با محیط زیست مطرح شده است.
<،on type="،on" id="copy-post-url" cl،="،on">لینک کوتاه،on>
منبع: https://sakhtemanonline.com/news/%D9%86%D9%88%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D9%85%D8%B3%DA%A9%D9%86-39/